Баня в средиземноморски стил

от admin 02.04.2017 0 коментар(и)

Средиземноморският стил в банята през последните години се предпочита все по-често. Той е в състояние да даде на банята всичко, което е необходимо за комфорт и релаксация. Но, за да се организира банята (както и всяка друга стая в дома) в конкретен стил, е важно предварително да се планират всички необходими функции. Така че, какво е необходимо за средиземноморския стил?  Веднага става ясно, че това е нещо, свързано с морето, а оттам и със слънцето и зелените растения. Това трио винаги създава атмосфера на радост, спокойствие и приятно блаженство.

 

Ако се помисли по-задълбочено, този стил получава своето име от стила на Средиземно море, което разделя света на няколко части - Европа, Азия и Африка. Съответно, създателите на този стил са западните страни с гледка към Средиземно море. Такива са Италия, Испания, Гърция, Египет, Турция, Мароко, Алжир, Либия, Тунис, Франция и така нататък.

 

Докато в интериора се цени простотата и практичността, главната особеност е творческата визия и потапянето в условията на комфорт. Този стил, в действителност, е отражение на културата, манталитета и климатичните особености на тези красиви и различни страни. По този начин, Средиземноморието - този слънчев район с топъл климат, лек морски бриз и богата растителност се утвърждава като един от най-популярните и предпочитани стилове в много области на живота.

 

Средиземноморският стил се отличава със свой собствен начин на мислене. Високо ценени са ръчно изработените мебели, като правило се използват главно клек, бор или дъб, оцветени в артистични цветове. Ако човек реши да заложи на боядисани мебели, е добре да знае, че подходящи за този стил са всички цветове на палитрата. Тъй като този стил изразява културата не само на една страна, той може да бъде представен чрез традиционни на една от средиземноморските държави цветове. Например, за Гърция са характерни цветовете бяло, изумрудено зелено и всички нюанси на синьото.

 

В същото време в Италия и Испания предпочитат топлите тонове като жълто, сметана, тухла, теракота, червено, розово, охра и жълто.

 

Също така, този стил се отличава с наличието на ковани интериорни елементи, щори или леки муселинови завеси, които вливат елегантни вълни в интериорните решения в този романтичен стил. Декорите могат да бъдат всичко, което е свързано с морето като черупки, керамични съдове, морски растения и камъни. Ако човек желае да направи проект в гръцки стил, то подходящата палитра от нюанси е тази на морето. За италианския интериор може да се избере палитра в сочни земни тонове.