Как по-добре да се грижите за вашите фаянсови плочки за баня

от admin 10.09.2018 0 коментар(и)

Класическите настилки и облицовки за баня продължават да бъдат фаянсовите плочки, керамичните плочки и други керамични аксесоари за баня. Това е така, защото този вид материя се почиства много по-лесно и стои естетически красиво в целия интериор. За да предпазите керамичната повърхност от преждевременно остаряване, счупване и други повреди, ето няколко неща, които трябва да правите или да не правите.

 

 

Почиствайте редовно пода

 

Това е важно, защото така предотвратявате лесно замърсяване и напластяване на мръсотия около плочките и при фугите. След като измиете пода, подсушете го добре, за да можете да задържите естествения блясък на плочките. Същото важи, и за вашите стенни плочки за баня.   

 

 

Не натоварвайте подовата настилка излишно

 

При положение, че инсталирате мебели за баня и те са по-тежки и от типа стоящи, можете да поставите защитни подложки под техните крачета. Това важи за всички по-тежки предмети, които по една или друга причина лягат директно върху новите плочки за баня.   

 

 

Против надраскване на плочките и против замъгляване на тяхната повърхност

 

При почистване не използвайте четки с метални ресни или абразивни прахове, защото те могат да имат бавен, но унищожителен ефект върху керамичната материя. Същото важи и за почистването с препарати, които съдържат киселини – те могат да нарушат финитурата на плочките и да започнат да разрушават фугиращата смес.  За да запазите цвета на плочките толкова жив и свеж, както при монтирането им, не използвайте препарати от рода на белината или препарати с амоняк.

 

 

Не оставяйте храна или течност от напитки да засъхне върху плочките

 

Това невнимание може директно да остави много неприятно петно върху вашите плочки за баня. А остане ли петно, може да се влезе в порочния кръг с почистване чрез по-силни препарати, които лека полека нарушават естествения блясък на фаянса.