Как се изчисляват плочки за баня?

от smelio 17.09.2021 0 коментар(и)

Как да изчислим плочките за стените на банята?

 

Полагането на плочки по стените на банята започва с изчислението на площта. Измерете периметъра на банята и го умножете по височината на стените. Например, височината на помещението е 2,7 м., ширината е 2,5 м., дължината е 3 м. Намираме периметъра: 2,5 + 2,5 + 3 + 3 = 11 м. Периметърът се умножава по височината: 11 × 2,7 = 29, 7 кв.м. Площта на вратата и прозорците, ако има такива, се изважда от това число. Да кажем, след изваждане на площ от 28 кв.м. се получава следния резултат.

 

Намерете площта на 1 плочка. Например размерите на една плочка са 0,3 × 0,2 м. Тогава нейната площ е 0,06 кв.м.

 

Разберете броя на плочките, които ще са ви необходими за банята по следния начин. Площта на стените е разделена на площта на една плочка, както следва: 28 / 0,06 = 467 парчета. Добре е да имате 10% запас от плочките, което прави още 47 броя. Общият брой е 514 плочки.

 

Как да изчислим броя на плочките на пода?

 

Математическото изчисление на броя плочки на етаж е подобно на горния алгоритъм:

  • Намираме площта на пода.
  • Разделяме площта на пода на площта на една плочка.
  • Полагаме плочките на пода.

 

Как да изчислим броя на плочките за баня, ако са поставени диагонално по пода или стената? В този случай алгоритъмът за броене не е по-различен.

 

Какъв е най-лесният начин за изчисляване на плочките за баня? Допустимият запас от плочки от очакваното количество е 10%. Закупуването на по-голямо количество резервни плочки е неразумно за бюджета.

 

Как да изчислим от колко плочки имате нужда в баня, ако подовата площ е частично покрита от вана или душ? Просто го извадете от общата площ на пода.

 

Както можете да видите, тези прости изчисления ви позволяват да разберете от колко плочки имате нужда в банята. Принципът на изчисление е от значение и за порцелановите каменни изделия с мозайки. Без помощта на специалист можете да изчислите количеството материал и да не плащате прекомерно за неизползваните остатъци от плочки.