Обзавеждане за баня – акценти от средата на ХХ век

от admin 12.10.2018 0 коментар(и)

Съвременният дизайн в обзавеждането за баня се базира на модели създадени доста преди нашето време. Същинският бум на модерния дизайн, обаче започна в средата на миналия век, особено в по-богатите страни. Така постепенно много компании създадоха колекции с продукти за баня, които носят свое собствено излъчване и стил.

 

Може да не знаете, но много практични решения, които днес съществуват като съчетание в банята, всъщност са създадени точно в онези възходящи за дизайна времена. Ето няколко от тях.

 

Много ясно изразена правилна геометрия – правоъгълници, квадрати, резки разграничения между цветовете в стените, всичко това е характерно за модерния дизайн от средата на двадесети век. Тази геометрична точност създава усещането за строг ред в интериора и за много ясно разпределение при отделните зони.

 

Средата на миналия век дава началото и на различните размери плочки за баня. Метро размерът, мозаечните стилистики, дори пикселизираният стил е част от нововъведенията, които светът не бе виждал дотогава като модели.

 

Санитарният фаянс, конкретно моделите мивки за баня започват да се променят като форми. Широките правоъгълни мивки стават част от по-големите пространства в банята. Тоалетните чинии запазват по-дълго своята традиционна форма, но постепенните промени и в производството на санитарен фаянс са индикация за задаващи се нови дизайнерски идеи.

 

Дизайнът в онези години засяга конкретно и появата на нови модели смесители за баня. Квадратните и правоъгълни форми в дизайн, които виждаме днес, всъщност започват своя път, точно в онези години, когато геометричната чистота се е възприемала като авангард и като най-доброто за банята.

 

В дизайна от средата на ХХ век се забелязва едно навлизане и смесване на категориите – луксозна баня и баня за масовия вкус. Постепенно различни решения от аристократичните бани навлизат при продуктите, които се правят за масовия потребител, а в луксозната категория започва да се появява все повече практичност и по-добра функционалност. Така до ден днешен това усъвършенстване на интериора като дизайн и функции продължава безспирно.