Основни принципи в дизайна на модерната баня

от admin 21.06.2017 0 коментар(и)

Дизайнът на модерната баня, независимо от стила, се подчинява на някои основни изисквания: функционалност и минимален брой декоративни елементи. Класическата баня предвижда задължително наличието на две позиции - тоалетна и мивка, но също така и общите опции на душ, вана и биде.

 

Съвременната баня е добре да е свободна, без каквито и да е труднодостъпни места, а  декоративните предмети е за предпочитане да бъдат, колкото е възможно по-малко.

 

Ако банята е малка, относно мивката, тоалетната и бидето, моделът на окачване би бил по-подходящ. Също така, може да се спести място чрез инсталиране на тоалетна с резервоар, който се монтира отделно на стената или зад имитационна стена.

 

Материалите, от които се правят повечето от санитарното оборудване са фаянс и порцелан. Фаянсът е по-евтин, но той има експлоатационен живот около 10 години, след което може да загуби красивия си външен вид. Порцеланът е по-скъп и качествен материал, чиито гаранционен срок е повече от 30 години. Той дълго ще запази оригиналния си вид. Санитарният фаянс от керамика и порцелан е почти неразличим, тъй като всички продукти се произвеждат с бяла или цветна глазура.

 

В наши дни се предлагат няколко основни решения, свързани с начина на инсталиране на мивките:

1) Окачена (конзолна) мивка - най-честата и компактна версия. Най-популярната версия на конзолния басейн, е когато купата се монтира на пиедестал, който служи като допълнителна подкрепа и скрива дренажната система по водоснабдяването й. В много малката баня, може да се използвате ъглова висяща мивката.

2) Самостоятелно стояща мивка. Тя е с басейн, който се инсталира върху шкафа или плота.

3) Вградена мивка. Басейнът се монтира в шкафа или плота. Басейнът обикновено не е по-висок от 1-3 см. от повърхността.

 

Модерните плочки са баня се изработват от фаянс, теракот, гранитогрес, естествен камък (травертин, мрамор, гранит, оникс) и много други.

Много често, съвременната баня представлява малко помещение без прозорци. В този случай, трябва да се обърне специално внимание на осветлението. Една или две лампи в банята ще бъдат достатъчни. Ако обаче търсеният ефект е да се създаде наистина луксозна баня може да се използват повече светлинни източници и кътово осветление, ако банята е по-голяма. Добра идея е да се поставят две лампи от двете страни на огледалото или една продълговата LED над него.

 

Изборът на цветове зависи изцяло от вкуса на собствениците на жилището. Признат лидер в дизайна на бани и санитарни възли са светлите пастелни цветове като бледо синьо, светло зелено, нюанси на розово, жълто и слонова кост. Никога не излиза от мода бяло-черната баня. Не е препоръчително да се направи банята напълно черна или бяла, тъй като черната баня оказва негативно въздействие върху емоциите, а напълно бялата се свързва с лечебно заведение.