Откриване на течове - с термокамера FLIR

от admin 23.11.2020 0 коментар(и)


Всеки предмет в живата природа, било то органичен или не, излъчва топлина, която може да бъде уловена и трансформирана в изображение. Термокамерата на FLIR има голяма разделителна способност, превъзходна термична чувствителност и усъвършенстван потребителски интерфейс, способен да измерва и записва при температура от -15 до 50С, както и 120-градусов оптичен блок, с достатъчен обхват за всички санитарни помещения.

 

Първи признаци

 

Неприятната, странна миризма, появата на петна и явните признаци на мухъл, както и различната температура на водата са явни признаци за скрит теч. Да прибавим към списъка и негодуванието на съседите, които също могат да се окажат ощетени или дори първопричинители на проблема. Каквато и да е истината, скритият теч трябва незабавно да бъде локализиран и спрян. С термокамерата на FLIR и екип от професионалисти това ще се случи без излишно къртене. Методът на работа е безконтактен и безразрушителен.

 

Възможни причини

 

Течовете в банята са най-често срещани – може да е студената или топлата вода, може да се свързано с бойлера или с обратната вода (канализацията), с правата (водата под налягане). Течът може да идва от съседи – неправилно монтиране, липсваща или ронеща се изолация, спукана тръба и дори забравен течащ кран. Последното е много вероятно, ако съседите Ви отсъстват за дълго време, а по стените и тавана Ви започват да се появяват мокри петна. Ето защо, когато отсъствате, е добре да спирате изцяло водата в жилището. Течове може да има още във фугите, под земята и откритите тераси, включително тръбите за парното и плоските тавани (ако живеете на последния етаж).

 

Как се открива теч с термокамерата на FLIR

 

Освен висока резолюция на изображението, която стига до 3,1 млн. пиксела, и HD резолюция 1024×768, термокамерата на FLIR от серия Т има ниво на чувствителност, започващо от 0,05 градуса и дълбочина на сканиране – 5 см. под повърхността на стените. С подобна технология се вижда всичко, което остава скрито за невъоръженото око. Цветовата схема върви от студено към горещо, съответно – от лилаво и синьо към жълто и червено, като зеленото обичайно е граница между двете.

За откриване на течове с термокамера можете да се доверите на професионалистите от Hidera.net

 

Разчитане на картина от термокамера

 

FLIR има няколко цветови палитри, сред които „желязна“, „дъга“, „горещо бяло“, „горещо черно“, „Арктика“ и „лава“. Сменяйки палитрите, професионалистите в откриване на течове могат с голяма точност да определят същината на проблема и да го локализират. Течовете не са просто петна в стените, чийто източник се намира в центъра. Нужно е логическо мислене и наблюдателност, каквито дългите вълни на инфрачервената камера подсилват.

 

Теч от права вода обикновено се засича в горната част на стената – тя се движи под налягане, а самата тя е привлечена от гравитацията. Проблемът обикновено е в бойлера, затова трябва да се проверят меките връзки и смесителите на крана. Течовете от сифони са следствие на неправилно монтиране или повреда. Там проблемът се усеща най-късно, затова при съмнение се възползвайте от предимствата на термокамерите. Фугите също могат да се окажат проблем, особено ако са небрежно направени. Веднъж попадне ли вода между тях, тя се задържа между стената и плочките, намирайки идеална среда да руши бавно, както и да стане развъдник за бактерии и микроорганизми.

 

Сервизните помещения на са единствените места, на които може да се появи теч – за откритите тераси съществува дори по-голяма опасност в дъждовните сезони и зимно време, когато не излизате навън често. Ако през есента попадне дъжд в пукнатина, през зимата студът ще накара водата да се разшири и това ще доведе до повече пукнатини и дори да рушене на фасадата. Течовете от плоските покриви пък са причинени от лоша хидроизолация или зле поставена воронка за оттичане.

 

Термокамерите на FLIR са едно от най-големите улеснения, на които можете да се натъкнете. Спестете време, пари и енергия като се доверите на специалистите.