-->
Меню

Тапет за баня върху плочки

от smelio 17.11.2022 0 коментар(и)

Повечето майстори за ремонт на баня биха се съгласили, че поставянето на тапет върху керамични плочки не е най-добрият вариант за повторно покриване на стената в банята. Въпреки това може да откриете, че процесът на премахване на плочките, фугиращата смес и лепилото е твърде непрактичен и отнема много време, и че нямата време за това.

 

Ако случаят е такъв, има начини, по които можете ефективно да поставите тапет за баня върху керамични плочки с умерено добри резултати. Имайте предвид, че резултатите няма да са толкова добри, колкото премахването на плочката и започването от нулата, но може да работи в краен случай. Така че вие избирате. Ето, които са стъпките да го направите.

 

Първо шлайфайте повърхността на керамичната плочка, за да премахнете лъскавото покритие, което може би ги покрива. Използвайте високозърнеста шкурка, 200 до 400 зърна и електрическа лентова шлифовъчна машина, за да обработвате по-големи повърхности по-бързо.

 

След това изплакнете повърхността на стената след шлайфане с универсален почистващ препарат. Използвайте разтвор за премахване на блясъка с мощен обезмаслител, за да премахнете хлъзгавите петна от плочката. Изплакнете обилно с чиста вода и оставете достатъчно време да изсъхне.

 

Следващата стъпка е да запълнете жлебовете на керамичните плочки с шпакловка или смес за фуги и нож за шпакловка. Работете, за да поддържате повърхността възможно най-равна. Оставете да изсъхне и шлайфайте грубите петна, които се нуждаят от това.

 

Нанесете слой от мостов материал или тежка облицовъчна хартия върху вече гладката, шлайфана керамична плочка. Този слой ще осигури празен лист, върху който можете да закачите тапет. Може да искате да нанесете подготвителен слой върху керамичната плочка, преди да окачите хартията за облицовка, но тя трябва да залепне, ако сте подготвили подходящо повърхността.  

 

След това грундирайте слоя мостов материал или хартия за подплата точно както бихте грундирали всяка друга повърхност за поставяне на тапети за баня. Използвайте акрилен грунд и оставете да изсъхне, преди да закачите тапета.

 

Закачете тапета, както бихте направили върху всяка друга стенна повърхност. Загладихте и подготвихте повърхността на керамичните плочки по такъв начин, че вече можете да поставите тапет върху нея. А той се поставя според вида тапет.