Вентилатор за баня

от admin 20.07.2020 0 коментар(и)

Всички ние с носталгия си спомняме някогашните модели вентилатор за баня с въженце. Дори в наши дни, ако банята е с малка квадратура и се използва от малко хора, може да се използва естествена вентилация чрез вентилатор за баня без ток. Такъв може да бъде например, вентилатор за отдушник собствена тяга. В противен случай  е по-добре да закупите вентилатори за баня с клапа и аспиратор.

 

 

Когато проектирате вентилацията във вашата баня, запомнете:

 

  • входящите канали трябва да бъдат инсталирани така, че да изпускат въздуха извън помещението;
  • най-добре е да поставите вентилатора на стената, която е противоположна на вратата на банята;
  • вътрешната повърхност на каналите трябва да бъде възможно най-гладка;
  • вентилационните канали трябва да бъдат направени възможно най-прави или с плавни завои;
  • за бани, разположени на различни етажи, трябва да има отделни въздухоотводи.

 

В дървените къщи прекомерната влага, не само ще разруши външния вид, но и ще увреди поддържащите строителни конструкции. Затова е необходима допълнителна вентилация на места с висока влажност (баня, тоалетна, кухня и други).

 

Цените на аспираторите с вентилатор за баня таванен или стенен зависят от тяхната производителност, шум, материал на тялото и наличието на допълнителни опции.

 

Инсталиране на вентилатора у дома обхваща няколко етапа на работа. За монтаж на аспиратора е необходимо предварително (преди довършване) да се поставят канали в стените за окабеляване.

 

Вентилаторът може да бъде оборудван с отделен превключвател или да се включва едновременно с включването на лампата. Има модели, които включват сензор за влага или за движение. Помислете предварително за електрическата схема и подредете кабелите в съответствие с нея.

Когато свързвате аспиратора, не забравяйте, че превключвателят трябва да бъде настроен на фаза, а не на нула. Ако не сте уверени в способностите си, консултирайте се с професионален електротехник.

 

Монтажът на аспиратора е доста лесен. В жилищните сгради обикновено се поставя в съществуващ отвор и се закрепва към стената с винтове. Не се изисква допълнителна работа. Сред най-харесваните от потребителите модели е съвременният вентилатор с нисък шум.

 

Ако капакът е инсталиран след полагане на плочките, тогава, за да не се пробиват плочки, можете да залепите вентилатора със силиконов уплътнител. За да направите това, трябва да изпуснете силикона в ъглите на капака (близо до дупките за самонарезните винтове) и да го поставите на правилното място. Ако излиза излишък от силикон, той трябва да се отреже след втвърдяване с остър нож.